De waarheid achter inklaringskosten en AliExpress!

Inklaringskosten en BTW

Inklaringskosten zorgen voor heel wat klachten wanneer mensen vanuit China producten kopen. Of het nu gaat om AliExpress of een ander Chinese webwinkel, het maakt niet uit. Jij betaalt mogelijk inklaringskosten en BTW wanneer jouw product een waarde heeft hoger dan 22 euro.

Let op, de 22 euro gaat niet altijd om het factuurbedrag, wanneer het product in Nederland significant meer waard is dan de 22 euro betaal jij ook een hoger BTW bedrag. De inklaringskosten staan vast. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn deze kosten bij PostNL rond de 15 euro. Dit ongeacht de kosten die gemaakt of de waarde van de bestelling. De BTW wordt berekend over de waarde van de zending.

Waarom vraagt de douane inklaringskosten?

De overheid doet alsof ze eerlijk zaken willen bevorderen. De BTW betaal je wanneer je iets verkoopt vanuit Nederland, dus is er in theorie niets mis met het vragen van BTW voor een zending vanuit buiten Europa.

Natuurlijk is het ook een manier om de leeglopende staatskas te bevorderen. Zodra deze blog online staat vraag ik de Douane om tips via Twitter, te volgen via @AlexandervDijl, zodat jij precies kunt zien hoe jij er alles aan kunt doen om de kosten te voorkomen.

Hoe kan je inklaringskosten verder voorkomen?

De beste manier volgens wat ik nu weet is altijd voor maximaal 22 euro te bestellen. 22 euro is de magische grens waar de douane zegt: Betalen!

Tot de 22 euro ben jij vrij om te bestellen wat jij wilt, zolang het een product is wat legaal is in Nederland. Namaak merkartikelen bijvoorbeeld, wapens en andere illegale goederen worden niet toegelaten en in veel gevallen krijg je ook geen geld terug.

Toch nog twijfels? Neem gerust even contact met mij op, ik kan jou alle tips geven die ik weet en alle tips toevoegen die ik krijg van de douane.

5 gedachten over “De waarheid achter inklaringskosten en AliExpress!

 1. S.Aslan Beantwoorden

  Mijn pakket is vandaag vastgehouden door de douane. Wat nu ? Track nummer is LX669482272NL .
  S.Aslan

 2. Fattie Beantwoorden

  Wie kan mij helpen. Heb wat besteld via ai express . Ik bestel nooit hoger dan 15 euro. Nu Is er een brief dat ik invoerkosten moet betalen ban 18 euro. Wat mpet ik doen

 3. Pascal Beantwoorden

  Mijn pakket zit al 14 dagen vast bij de douane. Volgens postnl moest ik een formulier invullen met mijn info . Heb ik dus twee keer gedaan .zogenaamd. bva-imec
  Vervolgens weet ik na twee weken nog niks.kosten betalen geen probleem zolang ik het pakket maar krijg
  Je word van kast naar de muur gestuurd

Geef een reactie